• Wanneer moet je instappen op de beurs? Hoewel dit een van de meest gestelde vragen is, valt er eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven.
  • Toch zijn er een aantal strategieën om slapeloze nachten te voorkomen.
  • Business Insider legt uit welke opties je hebt, als het op het inleggen van geld aankomt.

Je leest het vijfde artikel van Beter Beleggen, een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Indien je het vierde stuk nog niet gelezen hebt, bekijk dan: Dit moet je weten over het rendement van aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen en crypto’s op de lange termijn

In het vorige artikel zijn we ingegaan op wat beleggen je oplevert. Uit historische gegevens en de prognoses van professionals bleek dat beleggen op de lange termijn je vermogen flink kan laten groeien.

Maar wat is een goed instapmoment? Het zou immers zonde zijn als de beurs instort wanneer je net je spaargeld hebt ingelegd, zoals gebeurde bij beleggers die vlak voor de krediet van 2008 of coronacrash van februari 2020 instapten.

Helaas valt er op die veelgestelde vraag geen eenduidig antwoord te geven. Dat komt door de onvoorspelbaarheid van beurskoersen op de korte termijn. Anders gezegd: je inleg op de beurs kan de volgende dag zowel in waarde stijgen als dalen.

Toch zijn er wel degelijk strategieën die je kan toepassen om slapeloze nachten te voorkomen. Hieronder gaan we in op de verschillende manieren waarop je je geld kan inleggen.

Maandelijks een deel van je salaris beleggen

Ook wanneer je geen onbenut spaarbedrag op je rekening hebt staan, kun je beginnen met beleggen. Dat kan door hiervoor maandelijks een deel van je salaris te reserveren.

Een modaal inkomen bedraagt dit jaar 36.500 euro bruto, exclusief vakantiegeld. Voor het gemak gaan we uit van een gemiddeld netto maandsalaris van 2.300 euro. Als je hiervan 10 procent kan missen, kan je je beleggingsportefeuille gestaag opbouwen met een inleg van 230 euro per maand.

Bij sommige aanbieders van beleggingsrekeningen is het mogelijk om dit proces te automatiseren. Het bedrag wordt dan op een zelf te kiezen datum automatisch overgeboekt van je tegenrekening en belegt in een bepaald fonds.

Bij andere brokers is het enkel mogelijk om een periodieke overschrijving in te stellen via je bank. Omdat orders niet automatisch uitgevoerd kunnen worden, zul je maandelijks handmatig de order op de beurs moeten uitvoeren.

Een manier om bij zulke brokers het proces toch enigszins te vereenvoudigen is door te beleggen in exchange traded funds (ETF’s). Dat is een beursgenoteerd beleggingsfonds dat passief een groep aandelen, obligaties of andere effecten zoals cryptovaluta volgt.

Beleg je in een ETF die een brede aandelenindex volgt, dan zorg je met één aankoop gelijk voor een goed gespreide portefeuille.

Lees ook: 10 vragen over beleggen in ETF’s, hét must-have product voor elke particuliere belegger

Ook door maandelijks voor een vast bedrag te beleggen, beperk je je risico. Deze strategie, die dollar cost averaging (DCA) wordt genoemd, behoedt je voor sterke koersschommelingen op de beurs.

Als de koersen hoog staan, koop je met dezelfde inleg een kleiner aandeel in bijvoorbeeld een beleggingsfonds. Dalen de koersen, dan kan je voor hetzelfde bedrag meer eenheden in een beleggingsfonds kopen. Hierdoor speel je automatisch pieken en dalen op de beurs tegen elkaar uit. Dit geldt in principe voor alle soorten beleggingen, van aandelen en crypto’s tot bijvoorbeeld grondstoffen.

Periodiek inleggen helpt ook om emotionele factoren weg te nemen. Wanneer de markt daalt, kunnen sommige beleggers in paniek raken en hun posities verkopen. Met periodiek beleggen creëert een koersdaling juist een gunstig aankoopmoment, omdat je als het ware korting krijgt op het product dat je sowieso wilde kopen.

Beleggen met een spaarpot: gespreid instappen of een bedrag ineens

Wanneer je beschikt over een onbenutte spaarpot kun je ook kiezen voor gespreid inleggen. In plaats van 24.000 euro in één keer in te leggen, splits je het dan bijvoorbeeld op in maandelijkse beleggingen van 1.000 of 2.000 euro over een periode van respectievelijk twee of één jaar.

Maar daar zit ook een keerzijde aan. Zo moet je oppassen voor oplopende transactiekosten en was je wellicht beter af met een eenmalige ‘lump sum’-investering als de markt gedurende de inlegperiode is gestegen. Je had dan immers meer producten kunnen kopen voor hetzelfde geld bij een eenmalige inleg.

Maar welke van de twee is nou het meest succesvol? Daar is veel onderzoek naar gedaan. Nick Maggiulli van vermogensbeheerder Ritzhold Wealth Management kwam aan de vooravond van de coronacrisis tot de conclusie dat lump sum (een bedrag ineens inleggen ) vrijwel altijd wint.

Let wel: de beleggingstermijn is hierbij van groot belang. Hoe langer de beleggingshorizon, des te groter de kans dat je tussentijdse dalingen van de beurs goedmaakt. Daarnaast kan het veel uitmaken in welke beursindex je belegt, want niet elke aandelenindex presteert hetzelfde over een langere periode.

Maggiulli keek vooral naar de brede, Amerikaanse S&P 500-index, die met uitzondering van de crashes in 2000, 2008 en 2020 grosso modo in een rechte lijn omhoog is gegaan. De Nederlandse AEX-index kwam dit jaar pas voor het eerst weer terug op het niveau van het jaar 2000. Had je op dit eerdere hoogtepunt eenmalig belegd in een tracker van deze index, dan was in je in ruim twintig jaar nog geen steek opgeschoten. Het hangt er dus ook maar net van af waar je in belegt.

Ongeacht welke strategie je kiest, is het belangrijkste het opstellen van een beleggingsplan en zorgen dat je je daar ook aan houdt. Vergeet daarbij niet te checken of het daadwerkelijke rendement wel overeenkomt met je verwachting en of je tussentijds moet bijsturen om je beleggingsdoel te halen.


Beter Beleggen is een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Aan de hand van op elkaar aansluitende artikelen nemen we je mee van de basis tot de beurs. Beter Beleggen wordt mede mogelijk gemaakt door LiteBit.